HOOGERHEIDE – Bedrijventerrein De Kooi bij Hoogerheide breidt zich in een razendsnel tempo uit. Al zo’n tien bedrijven hebben hun interesse bij projectontwikkelaar Bouwgroep De Nijs BV kenbaar gemaakt om zich op het nieuwe terrein De Kooi II te vestigen. Daarmee loopt de ontwikkeling van de tweede fase volgens Luc de Nijs boven verwachting. “Dit hadden we zeker wel gehoopt, maar eerlijk gezegd niet verwacht”, geeft hij toe.

Sinds dit voorjaar wordt de voormalige landbouwgrond tussen de Bunkerbaan (randweg) en De Kooi I omgevormd tot een nieuw bedrijventerrein. Transportbedrijf JVB Logistics uit Ossendrecht geldt momenteel als pionier, door als eerste bedrijf te bouwen aan een nieuw pand op De Kooi II.

Stratenmaker

Maar het bedrijf zal snel gezelschap krijgen, want Luc de Nijs meldt rond te zijn met stratenmaker Beijers uit Hoogerheide voor een loods naast JVB Logistics. Ook een autobedrijf uit de gemeente Woensdrecht heeft interesse om naar De Kooi II te verhuizen, evenals twee gevestigde Woensdrechtse bedrijven die op zoek zijn naar meer ruimte.

Daarnaast is De Nijs bezig met twee Belgische bedrijven uit Essen en De Wildert die spaak lopen tegen de strenge Belgische regelgeving en daarom naar Nederland willen verhuizen. Gesprekken lopen er ook met een bedrijf dat gespecialiseerd is in de verkoop en onderhoud van motors uit Krabbendijke.

Daarnaast is er een ondernemer die zich gemeld heeft voor de bouw van een grote loods, die hij aan kleine bedrijven wil verhuren. Tot slot heeft een belegger interesse om de overgebleven gronden over te nemen. Naar verwachting levert de komst van de nieuwe bedrijven zo’n 50 tot 125 nieuwe arbeidsplaatsen op.

Vraag

Daarmee ligt De Kooi II dus behoorlijk goed in de markt. “Dit hadden we vooraf zeker wel gehoopt, maar eerlijk gezegd niet verwacht”, zegt De Nijs. “We zijn al twaalf jaar bezig geweest met de ontwikkeling van De Kooi II. We wisten dus wel dat er vraag naar was, maar dan is het nog altijd afwachten hoe het uiteindelijk uitpakt.”

Naast de eigen acquisitie krijgt De Nijs ook regelmatig bedrijven doorgeschoven via de gemeente. “Dat zijn partijen die zich eerst bij Rewin of de gemeente melden. De samenwerking met de gemeente en de wethouder Economische Zaken is daarin heel goed”, vindt De Nijs.

Ligging

Volgens de ontwikkelaar speelt de ligging van het nieuwe bedrijventerrein een belangrijke rol bij de aantrekkelijkheid ervan. “Kijk naar het bedrijventerrein in Bergen op Zoom. Dat is toch wat afgelegen, terwijl je vanaf hier via de randweg zo op de snelweg staat.”

De bereikbaarheid is ook voor JVB Logistics reden geweest om van Ossendrecht naar De Kooi II te verhuizen. “We waren op Driehoeven in Ossendrecht uit ons jasje gegroeid. Daarnaast willen we onze business verbreden door meer opslag aan te bieden. De extra ruimte en de snellere verbinding met de snelweg waren voor ons de argumenten om te verhuizen”, verklaart financieel manager Hazelbag van JVB Logistics.

Faunapassage

Het transportbedrijf verwacht nog voor het einde van dit jaar te kunnen verhuizen. Dan zal ook de aankleding van het terrein een stuk verder gevorderd zijn. Na de bouwvak starten de asfalteringswerkzaamheden. Daarna worden de lichtmasten geplaatst en kan de aanplant van flora beginnen.

Er komt ook een faunapassage om de verbinding te maken tussen de natuur van Kortenhoeff en de natuur langs de randweg. “Zo’n veertig procent van de grond gaat ‘op’ aan natuur en infrastructuur. Die grond waren we natuurlijk liever niet kwijt, maar zo houden we wel een goede balans met de omgeving”, stelt De Nijs.